Workshops Muziek

De klas als orkest!

Met een uitgebreid, divers en laagdrempelig slagwerkinstrumentarium ontdekt de klas onder leiding van Joep Everts hoe een orkest werkt… Afstemmen, concentreren, soleren: wat komt er allemaal bij kijken? En wat is de rol van de dirigent eigenlijk?

De muziek gaat van fluisterstil tot overdonderend en alles ertussenin.

Naast dat de workshop plezier, verbinding en energie genereert werken we aan thema’s als omgaan met verschillen, (eigen) leiderschap, creativiteit.
In de lesopzet is veel ruimte voor eigen inbreng van de leerlingen: door procesgericht werken maakt ieder zijn eigen verbinding met muziek en de thema’s.


Masterchef met muziek

Met ingrediënten als ukeleles, gitaren, keyboards, infrarood apparatuur, samplers, slaginstrumenten en geluidseffecten, wordt een muzikale wedstrijd gespeeld door drie of vier teams. De gastdocent geeft uitleg over de ingrediënten, waarbij de leerlingen notities moeten maken. Daarna begint de wedstrijd en gaat de tijd in. Ideeën worden geopperd en omgezet in muziek, teksten geschreven en gerapt of gezongen. Na elk blok wordt gewisseld en na afloop presenteren de groepen aan elkaar en wordt er een winnaar bekend gemaakt.
Een vrolijke, zeer interactieve workshop waarbij men moet samenwerken en ook vóóruit moet denken, bijvoorbeeld: passen de tekst en de muziek bij elkaar ook qua ritme en tempo.


Trombone

Trombone spelen is beweging, de grote motoriek wordt ontwikkeld; je leert naar elkaar te luisteren en je gehoor en geheugen worden getraind. Muziek maken is expressie; creativiteit en fantasie worden gestimuleerd.
Je leert spelen op echte instrumenten en kunt al na een paar minuten trots zeggen: "Ja, ik krijg er geluid uit!"
Het uiteindelijke resultaat is een spetterend optreden, dé kans om even te stralen op een podium en je echt artiest te voelen.


Cello spelen

De leerlingen ervaren hoe leuk en speciaal het is om cello te spelen. Naar elkaar luisteren, samen spelen en samen genieten zijn de ingrediënten voor een geweldige workshop. De leerlingen stappen samen in het orkest en spelen mee. Het is niet moeilijk en wel heel erg mooi, iedereen kan het. Speciaal voor iedereen die nog nooit cello heeft gespeeld en geen noten kan lezen. Een workshop duurt minimaal 50 minuten. De maximum lengte is anderhalf uur. Er kunnen maximaal 30 leerlingen tegelijk meespelen, iedereen krijgt een eigen cello. Muzikaal plezier staat voorop.


Braziliaanse Samba

Met behulp van Braziliaanse percussie-instrumenten je aan eigen ritmes, breaks en samenspel. Na de workshop is zet je met de groep een fantastisch percussiestuk neer.


Trash Percussion

Alle voorwerpen hebben hun eigen hoge, lage, scherpe of zachte klank. Het oefenen van ritmes op voorwerpen die niet in eerste instantie worden gezien als een muziekinstrument stimuleert je eigen creativiteit en improvisatievermogen.


Djembé 

De djembé is een met vel bespannen houten trommel die met de hand bespeeld wordt. Je leert met djembees enkele ritmes, samen muziek te maken en naar elkaars ritmes te luisteren.


Rap

Rappen is eigenlijk praten op de maat. Het hoeft niet te rijmen maar het moet wel lekker lopen. Aan de hand van voorbeelden ga je zelf aan de slag, maakt een eigen tekst en leert deze ritmisch uit te voeren op bijbehorende muziek.


Zang

In de workshop wordt de stem als instrument gebruikt, met of zonder woorden worden er ter plekke klanken en melodieën verzonnen. Ook wordt er tegelijkertijd gewerkt aan stage performance.


Saxofoon spelen

Leer saxofoon spelen zonder het notenschrift. De workshopleider heeft namelijk een veel handiger en leukere manier bedacht om de beginselen onder de knie te krijgen. Je leert meteen mee te blazen met bekende nummers.


Didgeridoo

De didgeridoo is een door termieten uitgeholde boomstam en tevens het oudste blaasinstrument op aarde. Je begint met het blazen van de basistoon, gevolgd door het blazen van Australische (dier)geluiden, ritmes en uiteindelijk zelfs beatboxen op de didgeridoo.


Bodydrum

Bodydrum is muziek maken met het eigen lichaam. Coördinatie en concentratie staan centraal in deze workshop, die niet het competitieve nastreeft, maar wel het samenwerken stimuleert.


Beatboxing

Ritmes maken met de mond. Je leert hoe je beats kunnen maken door alleen gebruik te maken van de mond. Aan de hand van voorbeelden ga je aan de slag.


Turntablisme

In de workshop maak je kennis met verschillende aspecten van het turntablisme op cd-spelers en gaat zelf aan de slag met scratchen, loopen, cuelen en samplen. Niet alleen luisteren maar vooral ook lekker bezig zijn is een belangrijk aspect van deze workshop.


Speel de Ukelele !

Een leuke workshop voor jong en oud. Op speelse wijze worden de grondbeginselen van het spelen op een Ukelele uitgelegd. Het is een werkelijk eenvoudig te bespelen instrument dat sterk aan populariteit wint. Met vier akkoorden kunnen al tientallen liedjes worden gespeeld en alles klinkt lekker vrolijk !


Airdrumming

Met behulp van infrarood apparaatjes, samplers, keyboards en drumpads maken de leerlingen een eigen nummer dat ze met elkaar kunnen spelen. Er zijn instrumenten die je niet eens aan hoeft te raken, je  kunt erop scratchen, vette beats maken of diepe bassen spelen. Tegelijkertijd gaat een groepje tekst maken die ze kunnen rappen of zingen. De groepjes rouleren en aan het eind van de workshop zijn er 2 nummers ontstaan die de leerlingen voor elkaar kunnen spelen.  


Van Klassiek tot HipHop

Maak met een live piano optreden een muzikale reis door de tijd. Klassiek, Pop, Jazz, Latin en HipHop. Een Powerpoint presentatie van 30 minuten begeleid door een live piano optreden laat leerlingen kennis maken met de beroemdste klassieke werken: Etudes van Chopin, composities van Rachmaninov en Liebestraum nr. 3 van Franz Liszt. Het optreden wordt afgesloten met een stoere dansworkshop HipHop. 


Drummen

Met 2 drumstellen drumspelletjes spelen, ritmes oefenen, een drumbattle houden en tegelijkertijd wat leren over de geschiedenis van het drumstel. Een workshop waarin leerlingen praktisch bezig zijn en iedereen meedoet.