Workshops Beeldend

Van muziek naar beeld

De leerlingen treden in de voetsporen van kunstenaar Kandinsky, en gaan een kunstwerk maken geïnspireerd op muziek. Ter oriëntatie maken de leerlingen kennis met kunstwerken Kandinsky en Mondriaan. Ze ervaren dat muziek een inspiratie kan zijn om tot beeld te komen. En leren meer over de beeldaspecten kleur en vorm. We luisteren in de klas naar abstracte muziek. Daarbij gaan we bespreken wat je nu eigenlijk hoort als je het zou moeten vertalen naar vormen en kleuren.

De leerlingen gaan vervolgens de muziek vertalen naar beeld tijdens het vorm/materiaal onderzoek, dit doen ze met behulp van vetkrijt. Hun bevindingen worden na iedere fase klassikaal besproken, daardoor kunnen ze hun bevindingen delen en elkaar inspireren.

Uiteindelijk gaat iedereen een groot kunstwerk maken op A3 formaat. Aan het einde van de les leggen we alle kunstwerken bij elkaar, en gaan we samen kijken wat iedereen gemaakt heeft.


Logo ontwerpen

Doel: Leerling gaat een persoonlijk logo maken met als onderwerp zichzelf als persoon. Ze maken een beeldmerk in kleur of z/w. Daarbij leren ze over vorm en kleur. Ze doen onderzoek naar hun onderwerp, er wordt geschetst en ze maken een design. Zo krijgen ze een inkijkje in de wereld van een grafisch ontwerper.


Bewegend blikje

Van 'kosteloos materiaal' (zoals blikjes, dopjes, busjes, oud bestek en draden, schroefjes) bouw je volgens eigen ontwerp een robot. Tijdens het bouwen wordt er een eenvoudig 'beweegdingetje' in verwerkt zodat het geheel gaat bewegen.


Pop Art

Creëer je eigen PopArt schilderij, helemaal in de stijl van de jaren 60. Maak een keus uit diverse popart sjablonen en trek ze over met dikke stift. Daarna ga je met stift een vlak bewerken met stippen, strepen, lijnen…etc.


Blockprinten

Maak kennis met het eeuwenoude ambacht van het blockprinten of katoendrukken. Ontwerp je eigen print en pimp je kleding met textielverf en handgemaakte houten blocks / stempels. Met blockprinten voeg je iets unieks toe aan je kleding of linnen tasje. Ook kan er In groepjes gewerkt worden aan een groot wandkleed.


Tape Art

Creëer je eigen beeld van tape, dit kan van alles zijn: figuratief/abstract/tekst etc. Interessant is het om met de achtergrond te werken om spannende vlakverdelingen te maken.


Street Art

Wat? Jouw eigen ontwerp op de straat!
Hoe? Je tekent eerst een eigen ontwerp (afbeelding of positieve tekst).

Hiermee maak je een sjabloon op ware grootte. Jouw ontwerp snijd je uit in papier. Buiten* spuit je je ontwerp, d.m.v. het sjabloon, met kalkspray op de straat.
(deze spray verdwijnt vanzelf weer door de regen en zal 1 tot 2 maanden zichtbaar blijven)
Er is ook een mogelijk om de sjablonen op stickerfolie te spuiten met verf.

 * Het spuiten met verf gebeurd buiten i.v.m. de dampen.

  • Duur van workshop: 2 uur
  • Aantal leerlingen: max. 20

  Tape schilderen

Je kent het vast, het crème gekleurde papieren tape, je gebruikt het voor afplakklusjes bij het schilderen. Door te spelen met verschillende formaten tape en afwisselend wel en niet te schilderen of af te plakken, worden verrassende schilderijen gemaakt.
Door individuele schilderijen samen te voegen, ontstaat 1 groot kunstwerk.


Striptekenen

Ted Lenssen is een tekenaar van cartoons, strips, persoonlijke kaartjes, logo's en nog veel meer. De naam van een bedenker van karakters in bizarre situaties. Maar ook de naam van iemand die workshops geeft over het wonderbaarlijke vak dat tekenen heet. Samen met Ted ga je ontdekken hoe je een eigen strip kunt maken.


Mozaïeken

Wat? Maak je eigen mozaïek-kunst.
Hoe? Teken je eigen ontwerp op een spiegellijst of hardboardplaat.

Met tegelscherven en/of glasmozaïek-steentjes beplak je jouw ontwerp. Na het beplakken ga je je werk voegen.

 

  • Duur van workshop 2,5 uur
  • Aantal leerlingen: max. 20

Kleding pimpen

Een manier om kennis te maken met textieltechnieken, waarbij je met enige creatieve eigen inbreng, een heel eigen kledingstuk kunt maken. Je pimpt een oude jeans op met verschillend materiaal, zoals lapjes, kralen, borduurgaren, band enz.


Graffiti

Er bestaat geen kunstvorm die dichter bij jongeren staat dan graffiti. Je kent het vanuit het straatbeeld, muziekclips, de reclamewereld en wellicht zelfs van een expositie of het museum.

De workshop bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. In het theoretische gedeelte wordt uitgebreid ingegaan op het ontstaan van graffiti en worden de verschillende manieren van spuiten uitgelegd. In het praktische gedeelte wordt een tekst/woord ontworpen dat je zelf zult inspuiten.

 


Beeldhouwen

Steengoed, keigaaf; deze uitdrukkingen ken je wel.
Maar heb je wel eens naar een steen gekeken zoals een beeldhouwer dat doet? Die kijkt of hij er iets in ziet en probeert dat door de steen te bewerken naar voren te halen.
Dit is je kans! Je kiest een mooi stuk speksteen, gaat raspen, schuren en polijsten tot het jouw super keigave beeld is.


Henna tattoo

Wat? Ontwerp en maak je eigen tijdelijke tatoeage.
Hoe? Je tekent een eigen ontwerp. Daarna maak je zelf een spuitzakje die je vult met hennapasta. Op papier oefen je eerst met het tekenen met henna. Daarna zet je de henna tatoeage bij jezelf of  een medeleerling op de huid.

  • Duur van workshop 1,5 uur
  • Aantal leerlingen max. 20

Zeefdrukken

Wat? T- shirt of poster zeefdrukken.
Hoe? Je tekent eerst een eigen ontwerp (afbeelding of positieve tekst).
Hiermee maak je een sjabloon op ware grootte. Jouw ontwerp snij je uit in papier. Met behulp van dit sjabloon zeefdruk je zelf de afbeelding op een T- shirt/poster.

(Van te voren kan worden aangegeven welk kleur T- shirt gebruikt gaat worden. Keuze uit: zwart, wit, grijs. LET OP: de hele groep werkt met één kleur T-shirt)

 

  • Duur van workshop: 2,5 uur
  • Aantal leerlingen: max. 20

Een kunstwerk van wilgentenen

Onder leiding van een kunstenaar ga je aan de slag om van wilgentenen een ruimtelijk kunstwerk te maken. Er wordt gewerkt aan de hand van een thema, bv: vliegmachines, (fantasie) vogels of bruggen. Binnen dit thema ontdek je hoe je de mooiste vormen kunt maken door takken te buigen. De workshop bestaat naast het praktische gedeelte uit een inspirerende inleiding en het maken van schetsen.


Keith Haring

Samen met een kunstenaar ga je ontdekken hoe de wereld van Keith Haring eruit ziet. Na het zien van verschillende voorbeelden ga je je eigen Keith Haring schilderij maken. Helemaal passend bij jou, schilder je hobby, je favoriete muziekstijl of jezelf in de stijl van Keith Haring.


Etsen: 'Toveren met metaal'

Etsen is een tekening op metaal. Je gaat net als Rembrandt zelf een ets maken en afdrukken op papier. Van het prepareren van de zinkplaat tot het ininkten en afdrukken; alles mag je zelf doen! Onder begeleiding van een kunstenares en docent beeldende vorming maak je je eigen kunstwerk. Terwijl Rembrandt uitsluitend met zwart-wit werkte, mag je alle kleuren van de regenboog gebruiken. Je legt je etsplaat op de pers en draaien maar! Het is altijd weer een magisch moment om je tekening afgedrukt op papier terug te zien.