Workshops Literair

Black out poetry

Poëzie of gedichten zijn er in allerlei vormen. Je hebt vast wel eens gehoord van een elfje, haiku of een stapelgedicht. Black out poetry, of in het Nederlands ‘stiftgedicht’ is een relatief nieuwe, creatieve vorm van gedichten maken. Het idee is dat je niet een gedicht schrijft, maar dat een gedicht ontstaat door het schrappen van woorden in een bestaande tekst, bijvoorbeeld uit een krant, een boek of een tijdschrift. Het idee komt van een Amerikaanse schrijver: Austin Kleon. Hij schrapte net zo lang in een krantenartikel, totdat er een mooi gedicht ontstond. Gaaf idee toch?


Je eigen taal in Poëzie

Wonen, opgroeien, studeren, werken, liefhebben en uitgaan, je doet het allemaal in De Achterhoek. Vreemd eigenlijk dat je de taal van je landstreek niet of nauwelijks kent. Laat staan dat je er gebruik van maakt, terwijl die taal -sommigen zeggen ‘dialect’- een enorme rijkdom kent. Of misschien behoor je tot de gelukkigen die het Achterhoeks wel machtig zijn. Gewoon, omdat je het thuis hebt meegekregen. Je bent gratis en voor niets in het bezit gekomen van die rijkdom en dat klankgevoel waar je nog veel plezier aan kunt beleven. In deze workshop gaan we aan het werk met de schoonheid en de uitdrukkingskracht van onze streektaal. We doen dat in de vorm van poëzie: kort, krachtig en prachtig. Na de workshop zul je anders tegen het Achterhoeks aankijken en misschien ga je het vaker gebruiken ook!

Trouwens, waarom staat deze tekst hier eigenlijk niet in het Achterhoeks ... ? Tijdens de workshop krijg je het antwoord ...