Workshops Audiovisueel

Cyano type

Cyanotype is een oude fotografietechniek uit 1843. Maak kennis met de bijzondere techniek van het Cyanotype printen, de allereerste vorm van fotokopiëren uit 1843. Een oude techniek waarmee je door voorwerpen, planten en negatieven op lichtgevoelig papier te belichten, karakteristieke cyaan blauwe prints maakt met zonlicht. Tijdens de workshop oefen je de techniek. Je kunt botanische afbeeldingen maken of collages van objecten, planten of bloemen met jouw eigen foto’s.


Pin hole

Fotografie betekent schrijven met licht. Maar hoe werkt fotografie eigenlijk? Na uitleg over de werking van een camera obscura en het ontwikkelen van foto’s in de doka, maken leerlingen onder begeleiding van een professionele fotograaf een echte pinhole foto.


Portretfotografie

Kijk eens door de lens naar je klasgenoot en maak een mooi fotoportret! Na een korte inleiding met tips en tricks, ga je op pad en maakt portretfoto’s van elkaar, hierbij let je op de architectuur van de locatie en maakt daar zoveel mogelijk gebruik van.
Door op een andere manier naar de omgeving te kijken en rekening te houden met standpunt, compositie en kader, worden bijzondere foto’s gemaakt.


Green screen

Green-screening is een techniek die vaak wordt gebruikt binnen de filmwereld. In een groepje speel je een scène, deze wordt tegen een groen doek gefilmd. Daarna wordt de achtergrond met de computer doorschijnend gemaakt en een andere achtergrond geplaatst waardoor de spelers zich bevinden in een bijzondere wereld. De workshop wordt uitgevoerd door een regisseur en een cameraman.


Filmen

Camera klaar? Acteurs klaar? 3, 2, 1…Actie!
Je bent scenarioschrijver, regisseur, cameraman/vrouw, acteur en leert de basisbeginselen van het filmmaken. De klas wordt verdeeld in subgroepjes met camcorders en maakt met elkaar een korte speelfilm.


Fotografie: Tabletop

In deze workshop maak je kennis met geënsceneerde fotografie. Met kleine poppetjes en voorwerpen fotografeer je een fantasiewereld, die je zelf hebt geënsceneerd op een tafel. De foto’s worden op een cd gebrand.


Lichtschrijven

Uitgangspunt in deze workshop is het fotowerk van Niek Michel. In zijn werk speelt sluitertijd een belangrijke rol. Na een inleiding over bewogen foto’s, maak je in een verduisterd lokaal tekeningen met ledlampjes, deze worden opgenomen met digitale camera’s op statieven. Aan het eind worden alle tekeningen teruggekeken. De school krijgt de resultaten op een cd-rom.


Stop Motion

Voorwerpen bewegen over tafel, leerlingen vliegen in de lucht en uit een homp klei verschijnt een mannetje. Je werkt in groepjes met fotocamera’s op statieven met de techniek Stop Motion, waarbij losse foto’s achter elkaar worden gezet tot een filmpje. De wereld staat even op zijn kop.