Workshops Muziek

Percussie loops in dance music

Een loop is een kort geluidsfragment van een muziekinstrument dat meerdere malen wordt herhaald. Het geluidsfragment wodt live opgenomen, bewerkt met een computer muziekprogramma en uitgevoerd met een speciale drummachine.

De workshopleider geeft een korte introductie en legt uit wat Dance Music is en wat percussie loops zijn. Na een korte warming up zonder instrumenten geeft de workshopleider nog wat uitleg over de Braziliaanse percussie instrumenten. Hierna worden de instrumenten in groepen uitgedeeld.
Er wordt gestart met basdrum loop en surdos, met shaker loop en shakers, met tamborim loop en tamborims, met agogo loop en agogos. De melodische instrumenten worden via de Roland SPD-S electronic pads toegevoegd wat resulteert in een volwaardige dancetrack.

Ter afsluiting speelt de hele groep nog een keer mee op de originele dancetrack. Voor elke leerling is er tijdens de workshop een eigen instrument. De instrumenten worden minimaal een keer onderling geruild.


Protoon music box

Stap in de unieke mobiele opnamestudio van Protoon Music en werk met de Protoon Music box!

In deze gloednieuwe workshop componeren leerlingen met elkaar, razendsnel en op zeer innovatieve wijze, hun eigen muziekstuk. Zij sturen zelf de opnames aan, spelen de muziek in en bepalen de opbouw van de muziek. De deelnemer is muzikant, beatmaker en producer in één.

Elke denkbare geluidsbron is hierbij te gebruiken. Of het nu instrumenten zijn, je stem, samples of een geluid wat je ter plekke opneemt, bijv. een krakende deur of een druppelende kraan, O-VE-RAL kan mee gecomponeerd worden!

Deze speciaal ontwikkelde techniek, door Protoon Music, werkt aan de hand van beeldherkenning. Iedereen is in beweging, zitten achter een computer is er niet bij. De gemaakte muziekstukken zijn na afloop te beluisteren en te downloaden op de site van Protoon Music.

Voor leerlingen met of zonder muziekervaring!

"De aller leukste workshop die ik in 10 jaar tijd heb gezien!"(vakleerkrachtmuziek)

"Mega gaaf, dit zou de muziekles moeten worden"(leerling)

"Een actieve workshop waarbij de leerlingen op een hele andere manier met muziek bezig zijn, Heel erg gaaf en leerzaam” (leerkracht)


Van Oer tot Stoer

Een loop is een kort geluidsfragment van een muziekinstrument dat meerdere malen wordt herhaald. Het geluidsfragment wodt live opgenomen, bewerkt met een computer

De workshop Van Oer naar Stoer is een kruising tussen een voorstelling en een workshop. In hoog tempo maken we een muzikale reis met oeroude instrumenten naar nu. De geluiden van de oeroude instrumenten worden samengevoegd met de geluiden van de instrumenten van nu. Ook worden er leerlingen uitgenodigd om voorbeelden te ondersteunen of om mooie beats en geluiden te samplen. Stapsgewijs leren de leerlingen hoe mensen al eeuwen muziek maken en wat de verschillen én overeenkomsten zijn met hoe men nu muziek maakt. Aan het eind van het workshop gaan de leerlingen in teams een beatbattle met elkaar aan.


De klas als orkest!

Met een uitgebreid, divers en laagdrempelig slagwerkinstrumentarium ontdekt de klas onder leiding van Joep Everts hoe een orkest werkt… Afstemmen, concentreren, soleren: wat komt er allemaal bij kijken? En wat is de rol van de dirigent eigenlijk?

De muziek gaat van fluisterstil tot overdonderend en alles ertussenin.

Naast dat de workshop plezier, verbinding en energie genereert werken we aan thema’s als omgaan met verschillen, (eigen) leiderschap, creativiteit.
In de lesopzet is veel ruimte voor eigen inbreng van de leerlingen: door procesgericht werken maakt ieder zijn eigen verbinding met muziek en de thema’s.


Masterchef met muziek

Met ingrediënten als ukeleles, gitaren, keyboards, infrarood apparatuur, samplers, slaginstrumenten en geluidseffecten, wordt een muzikale wedstrijd gespeeld door drie of vier teams. De gastdocent geeft uitleg over de ingrediënten, waarbij de leerlingen notities moeten maken. Daarna begint de wedstrijd en gaat de tijd in. Ideeën worden geopperd en omgezet in muziek, teksten geschreven en gerapt of gezongen. Na elk blok wordt gewisseld en na afloop presenteren de groepen aan elkaar en wordt er een winnaar bekend gemaakt.
Een vrolijke, zeer interactieve workshop waarbij men moet samenwerken en ook vóóruit moet denken, bijvoorbeeld: passen de tekst en de muziek bij elkaar ook qua ritme en tempo.


Trombone

Trombone spelen is beweging, de grote motoriek wordt ontwikkeld; je leert naar elkaar te luisteren en je gehoor en geheugen worden getraind. Muziek maken is expressie; creativiteit en fantasie worden gestimuleerd.
Je leert spelen op echte instrumenten en kunt al na een paar minuten trots zeggen: "Ja, ik krijg er geluid uit!"
Het uiteindelijke resultaat is een spetterend optreden, dé kans om even te stralen op een podium en je echt artiest te voelen.


Braziliaanse Samba

Met behulp van Braziliaanse percussie-instrumenten je aan eigen ritmes, breaks en samenspel. Na de workshop is zet je met de groep een fantastisch percussiestuk neer.


Trash Percussion

Alle voorwerpen hebben hun eigen hoge, lage, scherpe of zachte klank. Het oefenen van ritmes op voorwerpen die niet in eerste instantie worden gezien als een muziekinstrument stimuleert je eigen creativiteit en improvisatievermogen.


Djembé 

De djembé is een met vel bespannen houten trommel die met de hand bespeeld wordt. Je leert met djembees enkele ritmes, samen muziek te maken en naar elkaars ritmes te luisteren.


Rap

Rappen is eigenlijk praten op de maat. Het hoeft niet te rijmen maar het moet wel lekker lopen. Aan de hand van voorbeelden ga je zelf aan de slag, maakt een eigen tekst en leert deze ritmisch uit te voeren op bijbehorende muziek.


Zang

In de workshop wordt de stem als instrument gebruikt, met of zonder woorden worden er ter plekke klanken en melodieën verzonnen. Ook wordt er tegelijkertijd gewerkt aan stage performance.


Bodydrum

Bodydrum is muziek maken met het eigen lichaam. Coördinatie en concentratie staan centraal in deze workshop, die niet het competitieve nastreeft, maar wel het samenwerken stimuleert.


Beatboxing

Ritmes maken met de mond. Je leert hoe je beats kunnen maken door alleen gebruik te maken van de mond. Aan de hand van voorbeelden ga je aan de slag.


Turntablisme

In de workshop maak je kennis met verschillende aspecten van het turntablisme op cd-spelers en gaat zelf aan de slag met scratchen, loopen, cuelen en samplen. Niet alleen luisteren maar vooral ook lekker bezig zijn is een belangrijk aspect van deze workshop.


Speel de Ukelele !

Een leuke workshop voor jong en oud. Op speelse wijze worden de grondbeginselen van het spelen op een Ukelele uitgelegd. Het is een werkelijk eenvoudig te bespelen instrument dat sterk aan populariteit wint. Met vier akkoorden kunnen al tientallen liedjes worden gespeeld en alles klinkt lekker vrolijk !


Airdrumming

Met behulp van infrarood apparaatjes, samplers, keyboards en drumpads maken de leerlingen een eigen nummer dat ze met elkaar kunnen spelen. Er zijn instrumenten die je niet eens aan hoeft te raken, je  kunt erop scratchen, vette beats maken of diepe bassen spelen. Tegelijkertijd gaat een groepje tekst maken die ze kunnen rappen of zingen. De groepjes rouleren en aan het eind van de workshop zijn er 2 nummers ontstaan die de leerlingen voor elkaar kunnen spelen.  


Van Klassiek tot HipHop

Maak met een live piano optreden een muzikale reis door de tijd. Klassiek, Pop, Jazz, Latin en HipHop. Een Powerpoint presentatie van 30 minuten begeleid door een live piano optreden laat leerlingen kennis maken met de beroemdste klassieke werken: Etudes van Chopin, composities van Rachmaninov en Liebestraum nr. 3 van Franz Liszt. Het optreden wordt afgesloten met een stoere dansworkshop HipHop. 


Drummen

Met 2 drumstellen drumspelletjes spelen, ritmes oefenen, een drumbattle houden en tegelijkertijd wat leren over de geschiedenis van het drumstel. Een workshop waarin leerlingen praktisch bezig zijn en iedereen meedoet.